آثار باستاني سوادكوه راوي تاريخ كهن
|
![]() |
به گزارش خبرنگار ايرنا ، سوادكوه كه در البرزمركزي و در مجاورت استان سمنان قرار گرفته و شهر پل سفيد مركز آن با شهر ساري مركز استان مازندران 70 كيلومتر فاصله دارد از سمت شمال به شهرستان قائمشهر و از سمت جنوب به شهرستان فيروزكوه و استان تهران واز سمت غرب به شهرستان بابل و از سمت شرق به شهرستان ساري و ارتفاعات دودانگه ونواحي كوهستاني قديم ساري دهستان چاشم در استان سمنان محدود است و مساحت آن به 2078 كيلومتر مربع مي رسد.
در برخي از منابع تاريخي مانند التدوين آمده كه نام قديم سوادكوه پتشخوارگر و پتشخرگر بوده و فرمانروايان و امراي بسياري از اين منطقه برخاسته و وقايع تاريخي مهمي نظير ورود و سكونت فريدون پادشاه پيشدادي، پيكاررستم پهلوان مشهورشاهنامه فردوسي با ديوان مازندران در اين منطقه و جنگ اسكندر مقدوني با داريوش سوم پادشاه ايران آخرين پادشاه هخامنشي در اين ناحيه روي داده است.
عده اي از مورخين سوادكوه را كوه سياه معني كرده و بر اين عقيده اند كه اعراب در طي سالها مبارزه با مردم اين ناحيه شكست خورده و به دليل هراس ناشي از هيبت كوههاي مرتفع و صعب العبور كه از انبوه درختان بلند و كهنسال پوشيده بوده نام سوادكوه يا كوه سياه را بر اين سزمين نهادند.
عده اي نيز بر اين عقيده اند كه نام سوادكوه از كوه ' سوات ' گرفته شده كه در جنوب شرقي روستاي چرات در دهستان ولوچي واقع شده و در ارتفاعات آن آثاري از تمدن قديم مشاهده مي شود.
برج هاي تاريخي لاجيم، ديو كلي، كاروانسراي گدوك، قلعه هاي كنگلو و اولاد ، پل باستاني شاپور شيرگاه و پل قديمي پل سفيد از جمله آثار باستاني و تاريخي سوادكوه است.
كليساي سوادكوه كه با پلان مستطيل شكل در جانب شرقي جاده سوادكوه، در 90 كيلومتري جنوب قائم شهر، در محل سرخ آباد قرار دارد. اين كليسا در اوايل دوران پهلوي براي انجام مراسم مذهبي كاركنان راه آهن ساخته شد و در حال حاضر در شرف ويرانه كامل قرار دارد.
قلعه پرستوك در مجاورت روستاي سرخ كلا در حاشيه شمالي شهر زيرآب قراردارد و بنايي است كه مصالح اصلي آن سنگ با ملاط ساروج بوده و در بالاي قلعه در ميان يك حوض چاهي عميق مشاهده مي شود.
همچنين در 50 متري قلعه پرستوك ، قلعه اي ديگر معروف به قلعه وزيري قرار دارد كه از جمله آثار باستاني و تاريخي سوادكوه به شمار مي رود .
قلعه خاجمه كوه كه در مقابل قلعه پرستوك قرار دارد و كوچكتر از آن است داراي پلان شكل مدور با يك دروازه مي باشد و در فاصله 10 متري بيرون ديوار، چاهي قرار داشته كه آب قلعه را تأمين مي كرد.
به دليل وضعيت منطقه اين احتمال وجود دارد كه سنگهاي اين بنا از فاصله 15 كيلومتري با دست به دست كردن توسط سربازان و كارگران بر پاي كار رسيده است.
پل معروف ورسك كه در منطقه عباس آباد قرار دارد كوهي متصل به پايه جنوبي پل واقع شده كه اين پل بعنوان يكي از شاهكارهاي جهان در ساخت پل به شمار مي رود.
در حال حاضر در برخي از نقاط اين ناحيه آثاري از اين قلعه ها بر جاي مانده كه مهمترين آنها عبارتند از: قلعه قديمي در اراضي جنگلي قفلك در كنار رودخانه كسليان در شرق شهر شيرگاه ، قلعه و برج ويرانه با پي بناي بسيار زيبا در كنا غار اسپهبد خورشيد،قلعه گردن در عباس آباد راستوپي و ويرانه يك قلعه در راه گدوك به ورسك قبل از اولين تونل در جانب شرقي جاده اصلي از جمله قلعه هاي تاريخي بي شماري است كه در سوادكوه باقي مانده اند.
مسجد جامع شهر زيرآب كه سقف چوبي آن با كنده كاريهاي زيبايي از دعاي صد بند (جوشن كبير) با ظرافت و خطي خوش و بلوكهاي چوبي منظم، از شاهكارهاي هنري به شمار مي رود.
بقاياي راه قديمي جاده عباسي در گدوك و 40 كيلومتري پل سفيد به طرف جنوب است كه از اصفهان تا فرح آباد و استراحتگاه شاه عباس اول در سواحل درياي خزر ادامه مي يافت. اين راه در سال 1051 و يا 1031 هجري قمري با طراحي يك مهندس هلندي و زمان صدارت سارو تقي ساخته شد.
آبشارهاي زيباي منطقه يكي ديگر از جاذبه هاي طبيعي اين شهرستان به شمار مي روند .
آبشار شورآب در 35 كيلومتري جنوب شهر پل سفيد قرار دارد و آب آن در اراضي پايين دست روستاي شوراب و از داخل تونل راه آهن از دل زمين فوران نموده و بوسيله يك كانال به خارج
از تونل هدايت نشده و در مدخل تونل مذكور به پايين مي ريزد.
آب اين چشمه و آبشار بخاطر گذر از لايه هاي گوگردي زير زمين قابل استفاده نبوده و به همين دليل شوراب نام دارد. وجود املاح فراوان مجرا و محل ريزش اين آبشار را بشكل بسيار زيبائي به رنگ قرمز در آورده است.
آبشار دراسله تنگه در 40 كيلومتري جنوب غربي شهر زيرآب، در دهستان ولوپي و دو كيلومتري جنوب روستاي ييلاقي دراسله واقع شده است.
آبشار چلاك با ارتفاع زياد به شكلي به پايين مي ريزد كه همواره به دليل برخورد آب با سنگهاي محل ريزش، در اطراف ابر بسيار زيبايي از قطرات ريز آب ايجاد مي شود.
اين آبشار در 50 كيلومتري غرب شهر شيرگاه، در منتهي اليه غربي دهستان لفور، در اراضي جنگلي بالادست روستاهاي ريكو و غوزك واقع شده است.
كنعره (گلناب دره) ، شش رودبار ، گزو ، ميان كلا ، چرات ،سله بن يا تونل سي از ديگر آبشارهاي سوادكوه است كه وجود آنها محيطي زبيا و فرح انگيز را براي مسافران فراهم آورده است .
از ديگر مواهب طبيعي جذاب سوادكوه غارهاي طبيعي است كه حتي برخي از اين غارها همچون غار اسپهبد خورشيد از نظر نوع شكل ظاهري و طاق بلندي كه دارد جايگاه ويژه جهاني كسب كرده است.
كيجا كچال ، ديو ليلم ،لي پشت،زنگيان ،سوت شاه از جمله غارهاي زيبا و جذاب شهرستان هستند كه گردشگران و مسافران را بخود جذب مي كنند.ك/4




